ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ | BIO

Ο Γιάννης Πλούταρχος γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1970 στη Λειβαδιά, σε ένα μικρό χωριό έξω από τον Ορχομενό, που ονομάζεται Μαυρόγια. Το πραγματικό του όνομα είναι Γιάννης Κακοσσαίος, ενώ το καλλιτεχνικό του επώνυμο «Πλούταρχος» το εμπνεύστηκε ο πρώτος παραγωγός του, Γιώργος Μακράκης. Τραγουδάει από έξι χρονών παιδί. Οι πρώτες μουσικές επιρροές του προέρχονται από τη δημοτική και τη βυζαντινή παράδοση. Ο Γιάννης Πλούταρχος, έμεινε στη Λειβαδιά ως τα 16 του χρόνια. Με αφορμή τις σπουδές κομμωτικής που ήθελε να κάνει, όπως είχε πει στην οικογένειά του, φεύγει για την Αθήνα.

Ο αληθινός όμως, λόγος ήταν να πραγματοποιήσει το όνειρό του που ήταν το τραγούδι. Στην Αθήνα εργαζόταν σε κομμωτήριο -το κύριο τότε επάγγελμά του- ενώ παράλληλα δούλευε σε νυχτερινό κέντρο. Στη συνέχεια ακολούθησαν μεγάλα Αθηναϊκά μαγαζιά, όπως η «Νεράιδα», η «Φαντασία», το «Τούνελ», όπου συνεργάστηκε με πολύ μεγάλα ονόματα του λαϊκού ρεπερτορίου, όπως ο Γ. Πουλόπουλος, η Ρ. Σακελαρίου, ο Θ. Αδαμαντίδης αλλά και με νεότερους καλλιτέχνες, όπως ο Σ. Ρόκκος, ο Γ. Μαζωνάκης κ.ά. Τότε συναντήθηκε με τον Δ. Καρδατζή και τον H. Φιλίππου, ανθρώπους που πίστεψαν στο ταλέντο του και τον έφεραν σε επαφή με τον πρώτο του παραγωγό, τον Γ. Μακράκη, στον οποίο οφείλεται και το ψευδώνυμό του.

Το φθινόπωρο του 1998, ο Γιάννης Πλούταρχος μπήκε στη δισκογραφία κυκλοφορώντας την πρώτη του δουλειά «Μόνο Εσύ», σε τραγούδια διάφορων συνθετών με πιο γνωστούς τους Α. Χρυσοβέργη, Σ. Γιατρά αλλά και του Χ. Νικολόπουλου. Μετά τον πρώτο του προσωπικό δίσκο, συμμετείχε με ένα ντουέτο στο δίσκο της Κωνσταντίνας «Σημείο Επαφής». Ο τίτλος του ντουέτου ήταν «Η καρδιά μου είναι ζαλισμένη» . Επίσης, έκανε ένα ντουέτο με τον Στέλιο Διονυσίου την «Ορεστιάδα» που περιλαμβάνεται στον δίσκο «Επιβάλλεται» του τελευταίου. Η επόμενη προσωπική δουλειά του Γιάννη Πλούταρχου με τίτλο «Υπήρχαν Όρκοι» κυκλοφορεί το 2000 και τον κάνει ευρέως γνωστό εκτοξεύοντας την καριέρα του στα ύψη. Το «Φυσάει πολύ» είναι ένα από τα τραγούδια του άλμπουμ που ξεχώρισαν. Το «Υπήρχαν Όρκοι» γίνεται χρυσό, ο Γιάννης Πλούταρχος περιζήτητος και οι πωλήσεις οδηγούν σε πλατινένιο.
Ακολούθησαν το 2001 οι «Μικρές Φωτογραφίες», άλμπουμ που πούλησε πάνω από 150.000 αντίτυπα και το 2002 κυκλοφόρησε το «Δεν είναι ο έρωτας παιδί της λογικής». Η επιτυχία που γνώρισε αυτό το άλμπουμ ήταν τόσο μεγάλη που το 2003 επανακυκλοφόρησε με ένα επιπλέον νέο τραγούδι το «Ποιο μονοπάτι» καθώς και bonus DVD με 9 video clip. Αυτή η δουλειά έγινε διπλά πλατινένια. Το 2003 κυκλοφόρησε και το καινούργιο του άλμπουμ με τίτλο «Πάει λίγος καιρός» με 19 νέα τραγούδια και το 2004 επανακυκλοφόρησε και αυτό με ένα επιπλέον τραγούδι, το κλασικό «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου» του Μ. Θεοδωράκη. Ταυτόχρονα, ο Γιάννης Πλούταρχος κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα ρεκόρ με τις συνεχείς εμφανίσεις του στο «Ποσειδώνιο» για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος, χωρίς καμία διακοπή και με το κοινό να του εκφράζει καθημερινά την αγάπη και τον θαυμασμό του. Το 2005 αποφάσισε να απέχει από τα νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας και πραγματοποίησε την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό με σταθμούς το Τορόντο, το Νιού Τζέρσει, τη Βοστώνη, τη Ν. Υόρκη, το Σικάγο, τη Μελβούρνη, το Σύδνεϋ, το Γιοχάνεσμπουργκ και τη Λευκωσία.

Έπειτα από δισκογραφική απουσία δύο ετών τον Ιούνιο του 2005 κυκλοφόρησε το έκτο κατά σειρά άλμπουμ του με τίτλο «Όλα σε σένα τα βρήκα» με 14 τραγούδια, που έγινε διπλά πλατινένιο. Συνεργάστηκε με γνωστούς συνθέτες και στιχουργούς όπως ο Α. Βαρδής, ο Ν. Τερζής, ο Χ. Κυπαρίσης και ο Α. Σέρκος. Τον ίδιο Σεπτέμβριο(2005) ακολούθησε και η επιστροφή του στις πίστες της Αθήνας, με τις εμφανίσεις του σε ένα καινούργιο νυχτερινό μαγαζί που πλέον ονομάζεται «Κέντρο Αθηνών» και έκτοτε στεγάζει τον Γιάννη Πλούταρχο σε κάθε περίοδο των εμφανίσεών του. Το 2006 συμμετείχε σε ένα καινούργιο ντουέτο με την Κωνσταντίνα, το τραγούδι «Τι μπήκε ανάμεσά μας» που περιλαμβάνεται στο δίσκο της Κωνσταντίνας. Ενώ το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους (2006) κυκλοφόρησε και η έβδομη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Κρυμμένα Μυστικά» που περιλάμβανε 16 τραγούδια. Το CD αυτό έγινε διπλά πλατινένιο και κυκλοφόρησε και σε special έκδοση με bonus DVD. Τον Ιούλιο του 2007 κυκλοφόρησε ένα διπλό Best of album με τίτλο «Στιγμές» που περιλάμβανε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Γιάννη Πλούταρχου, 6 νέα κομμάτια καθώς και ένα bonus DVD. Ξεπέρασε τις 40.000 πωλήσεις και έγινε πλατινένιο. Το 2008 κυκλοφόρησε το album “Ό, τι γεννιέται στην ψυχή” με έντονο το έντεχνο χρώμα, το οποίο και έγινε πλατινένιο.

Το καλοκαίρι του 2009 ξεκίνησε την πρώτη και μεγάλη καλοκαιρινή του περιοδεία, η οποία και γνώρισε επιτυχία. Η τελευταία του επιτυχία ακούει στον τίτλο “Το φωνάζω” το οποίο έχει γίνει το hit του καλοκαιριού. Το 2010 κυκλοφόρησε το album “Προσωπικά Δεδομένα” με 17 καινούργια τραγούδια συν τα κομμάτια “Το φωνάζω” και “Θησαυρός”, τα οποία είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα ψηφιακά. Το συγκεκριμένο album έγινε επτά φορές πλατινένιο. Τον Φεβρουάριο του 2011 συναντιέται δισκογραφικά με τον ιταλό ερμηνευτή, Albano Carrisi στον δίσκο “Δυο Φωνές Μια Ψυχή”, ο οποίος από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας ξεπέρασε τις 160.000 πωλήσεις, εγκαινιάζοντας έτσι την μετεγγραφή του στην Heaven Music. Ο εν λόγω δίσκος έγινε δεκαπέντε φορές πλατινένιος. Αυτή η συνεργασία τους, οδήγησε τον Γιάννη Πλούταρχο να συμμετέχει στο San Remo Music Festival κατακτώντας μάλιστα και το πρώτο βραβείο καλύτερης ερμηνείας, ερμηνεύοντας μαζί με τον Albano και την διεθνούς φήμης υψίφωνο Δήμητρα Θεοδοσίου το Va, pensiero του Giuseppe Verdi. Το Νοέμβριο του 2011 κυκλοφορεί και την νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Η Δύναμη του Έρωτα”, η οποία από την πρώτη ημέρα κιόλας κυκλοφορίας έγινε διπλά πλατινένια. Με το πέρας των εμφανίσεών του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Πλούταρχος ξεκινάει την δεύτερη μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία της καριέρας του, μετά από αυτήν του 2009, με αφετηρία την Αμερική και τον Καναδά γνωρίζοντας την αποθέωση από τους ομογενείς. Η συνέχεια της περιοδείας τον βρίσκει σε επιλεγμένους σταθμούς ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη, ρίχνοντας αυλαία στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο του 2012.

Το Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Πλούταρχος κυκλοφορεί τη 13η κατά σειρά προσωπική δισκογραφική δουλειά του με τίτλο “Κάτω απ’ τον ίδιο ήλιο”, η οποία μέσα σε μόλις 7 ημέρες διάθεσης γίνεται διπλά πλατινένια. Το Δεκέμβριο του 2013 ανακοινώνεται και η επικείμενη συνεργασία του με τον Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα στη σκηνή του θεάτρου «Παλλάς», η οποία θα πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2014 με μεγάλη επιτυχία. Τον Οκτώβριο του 2015 υπογράφει εκ νέου με την εταιρία Heaven συμβόλαιο και την πρώτη του συνεργασία με τον συνθέτη και στιχουργό Φοίβο. Όσον αφορά στην προσωπική του ζωή, γνωρίζουμε πως είναι χρόνια παντρεμένος με τη σύζυγό του, Μαρία κι έχουν μαζί 5 παιδιά.