Δάφνη Λέμπερου – Κάτι Ελλάδες

ΤΡΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΕΝΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

“ΚΑΤΙ ΕΛΛΑΔΕΣ”

Άρης Δαβαράκης – Άρης Δημοκίδης – Πιτσιρίκος

Το τραγούδι “Κάτι Ελλάδες” με τη Δάφνη Λέμπερου, σε στίχους και παραγωγή Νίκου Μωραΐτη και μουσική Νίκου Μερτζάνου γνώρισε αναπάντεχη υποδοχή και διθυραμβικές κριτικές από σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης και της γραφής. Ακολουθούν αποσπάσματα.

 

ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ:

“Λέω στις παρέες μου -και το έχω γράψει κιόλας- πως δεν γράφονται πια λαϊκά τραγούδια να μπουν στα στόματά μας και στις καρδιές μας. Το τραγούδι «Κάτι Ελλάδες» είναι αυτό το λαϊκό τραγούδι που έλεγα πως δεν γράφεται πια. Γράφτηκε. Και αναφέρεται στη σημερινή Ελλάδα. Το έγραψε ο Νίκος Μερτζάνος σε στίχους του Νίκου Μωραΐτη”.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://pitsirikos.net/2014/06/δάφνη-λέμπερου-κάτι-ελλάδες/

 

ΑΡΗΣ ΔΑΒΑΡΑΚΗΣ

“Η μουσική είναι ενός νέου συνθέτη, του Νίκου Μερτζάνου, η ερμηνεία της Δάφνης Λέμπερου. Οι στίχοι και η παραγωγή είναι του Νίκου Μωραΐτη, ενός από τους καλύτερους στιχουργούς της…. Α’ Εθνικής μας, νέου στην ηλικία αλλά έμπειρου πια στην δουλειά αυτή της στιχουργικής που, στην Ελλάδα τουλάχιστον, έχει μια παράδοση που προχωράει από γενιά σε γενιά, συνεχώς ανανεωμένη – αλλά και με μια παράξενη «συνέχεια». Με το πρώτο άκουσμα «τσίμπησα», το αγάπησα το τραγούδι αμέσως. Την μελωδία, την ερμηνεία, την ενορχήστρωση και την παραγωγή – όλα. Αλλά σαν στιχουργός, κακά τα ψέματα, περισσότερο λάτρεψα τους στίχους. Έχουν μια υπόκωφη δύναμη και μια αποφασισμένη φωτεινότητα που σε κερδίζουν αμέσως – μια δυνατή, λαμπερή φωνή υγείας μέσα σ’ ένα περιβάλλον που δυσκολεύεται και ασθενεί, αλλά, να – έρχονται τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης στην «κοινωνία». Το ανοσοποιητικό δουλεύει πάλι με δύναμη «κάτω απ’ τις παράγκες, κάτω απ’ τα γιαπιά». Είναι πάλι αυτό που έλεγε ο Σαββόπουλος πριν 30 σχεδόν χρόνια: «Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει – κι’ όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει». Το ίδιο ακριβώς με άλλα λόγια”.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://www.toportal.gr/?i=toportal.el.politismos&id=3563#sthash.8Kky7Jmv.dpuf

 

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

“Η σημερινή Ελλάδα συμπυκνωμένη σε ένα νέο τραγούδι”

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://m.lifo.gr/team/bitsandpieces/48253

Ακούστε το τραγούδι εδώ !

 

Back To Top